tel: 098 948 7514 | mail: info@fitnesstrener.org
Blog

Kortizol: mitovi i predrasude

Blog

Većina sportaša doživljava kortizol kao neprijatelj broj jedan te kada nekome spomenete kortizol, prvo s čime će ga povezati je katabolizam. Je li je to uistinu tako ili pak kortizol ima i pozitivne učinke na tijelo, pokušat ću objasniti u daljnjem tekstu.

Kako kortizol djeluje u tijelu!?

U kratkim crtama, kada je tijelo izloženo nekom fizičkom ali i psihičkom stresu, raznim mehanizmima dolazi do lučenja hormona nadbubrežne žlijezde koji se naziva kortizol.

Do lučenja hormona kortizola dolazi kako bi se pohranjena energija oslobodila u krvotok i bila na raspolaganju mišićima. Kortizol ima veliku ulogu u metabolizmu tri glavna energetska izvora a to su glukoza, aminokiseline i masne kiseline. Kortizol nakon što je izlučen u tijelo, on djeluje u cijelom tijelu, a glavno odredište mu je jetra gdje potiče razlaganje glikogena radi oslobađanja glukoze u krv. Tako se postiže stabilna razina glukoze u krvi, te pravilna opskrba mišića i mozga energijom.

Sljedeće odredište kortizola je masno tkivo gdje potiče oslobađanje masnih kiselina u krvotok. Znamo da su masti manje važne u opskrbi mišića energijom, ali vrlo su važne kod aktivnosti koje traju duže vremena (trčanje, vožnja bicikla itd…).

Kortizol također putuje i do mišića gdje potiče oslobađanje aminokiselina koje trebaju biti iskorištene kao energija. Ova zadnja stavka vezana uz kortizol i njegovo djelovanje u mišićima, odnosno njegovo „kataboličko“ djelovanje, stavilo je kortizol na loš glas i stvorilo mu negativnu reputaciju.

Zapitajte se što bi se dogodilo da u slučaju dijeta, gladovanja i sl. da kortizol ne obavlja svoju funkciju!? Kada bi se potrošile masti, nastupila bi hipoglikemija i mozak bi brzo ostao bez glukoze, što naravno rezultira, pogađate čime? Smrću, naravno!!! Na ovaj način naši dragocjeni mišići služe kao dodatni izvor energije za mozak. Također, kortizol i njegov katabolički učinak objašnjavaju zašto sportaši u sportovima izdržljivosti nemaju ni približnu muskulaturu kao oni sportaši u sportovima snage ili primjerice brzine. Isto tako nerijetko sportaši u takvim sportovima, kao sto su primjerice maraton ili pak ultramaraton, unose kortizol u tijelo kako bi aktivirali „nove“ izvore energije. S druge pak strane, sportaši u sportovima snage,brzine ili primjerice bodybuilderi, pokušavaju kortizol svesti na najmanju moguću razinu. Bilo kako bilo, kortizol ispunjava svoju funkciju a rekao bi ta je to funkcija preživljavanja organizma.

Robert Blažević

Blog

Prehrana

Za najbolje rezultate pogledajte
pakete treninga