tel: 098 948 7514 | mail: info@fitnesstrener.org
Blog

Savjeti: Ozljeda ramena

Blog

Ozljeda ramena, prevencija i potisak neutralnim hvatom

Ozljede ramena često se događaju u dizanju utega, i osobito, u body buildingu. Da bi oblikovali ramena to od vas zahtjeva veliki broj ponavljanja i varijacija u izvođenju vježbi, što naravno povećava rizik ozljede. Najčešće ozljede pri dizanju utega nastaju tijekom vježbi za deltoideus, te često dolazi do istegnuća ili otrgnuća samog mišića. To je obično rezultat loše tehnike vježbanja ili prekomjernog korištenja tetiva koje pojačavaju zglobnu čahuru koja drži rameni zglob odnosno glavu nadlaktične kosti (humerus).

Kada prilikom vježbanja izvodite vježbe u kojima podižete ruke, kao što je to primjerice podizanje ruku iznad razine ramena, tetiva supraspinatusa se tare i sabija između glave nadlaktične kosti (humerus) i koštano-ligamentarnog krova. Slijedi upala koja zahvaća tetivu samog supraspinatusa, koja ako se ne liječi, završava širenjem na obližnje tetive (infraspinatus i tetiva duge glave bicepsa). Sve to rezultira da podizanje ruke postaje izrazito bolno i s vremenom može doći do nepovratnog propadanja tetive supraspinatusa stvaranjem kalcifikata.

ŠTO VI MOŽETE UČINITI

Sva podizanja dvoručnih uteg koja se izvode u vježbama za ramena morate raditi ispred tijela s laktovima usmjerenim blago prema naprijed, ako radite s jednoručnim utezima tada vježbe izvodite „neutralnim“ hvatom utega trudeći se i dalje laktove usmjeriti prema naprijed i uz tijelo a što se tiče lateralnih podizanja jednoručnih utega, morate odrediti visinu do koje ćete podizati ruke.

Na slici vidite jednu od rijetkih vježbu koju mogu raditi ljudi koji pate od sindroma uklještenja supraspinatusa. Opružanjem ruku na način da su laktovi uz tijelo (moguće i više nego je prikazano na slici),radi prednji dio deltoideusa, dok srednji dio deltoideusa radi u manjoj mjeri , ali sprječava prekomjerno trenje u prednjem dijelu ramena. Također ovu vježbu možete upotrijebiti i za oporavak ozlijeđenog prsnog mišića (m. pectoralis major). Ispružanjem ruke dok su laktovi uz tijelo smanjuje njegovo istezanje i tako smanjuje rizik ozljede i trganja u području ožiljka.

ZANIMLJIVOST

Kada rameni zglob usporedimo sa stabilnošću zgloba kuka, gdje glava femura leži duboku u acetabulumu, rameni zglob koji je vrlo pokretan i omogućuje velik opseg kretnji ruku, mnogo je manje uglavljen i slabije zaštićen, stoga je više podložan ozljedama. Naime rameni zglob je po mehanici kuglasti zglob, te glavu humerusa u glenoidalnom udubljenju (cavitas glenoidalis) lopatice uglavnom drži složena mišićno-tetivna skupina.

LITERATURA

  1. Delavier F., (2009). Anatomski vodič za vježbe snage. Medicinska naklada, Zagreb.
  2. Poluquin C., Benefits of Neutral Grip Lifting.
  3. http://www.poliquingroup.com/ArticlesMultimedia/Articles/Article/1111/Benefits_of_Neutral_Grip_Lifting.aspx

Mag. Cin. Robert Blažević

Blog

Prehrana

Za najbolje rezultate pogledajte
pakete treninga