tel: 098 948 7514 | mail: info@fitnesstrener.org
Blog

Savjeti za „nevjerojatne“ trbušne mišiće

Blog

Prije nego krenem išta pisati, obratite pozornost na datum ovoga članka. Dakle nalazimo se na početku 4.mj., ljeto je sve bliže i bliže a panika i nervoza pomalo rastu. Dobre vijesti za vas su što i dalje imate dovoljno vremena za „six pack“. Loše vijesti za vježbače su te što ste vrlo vjerojatno radili krive vježbe na krivi način. Evo nekoliko savjeta što možete učiniti.

1. IZGUBITE MASNOĆE S TRBUHA UZ POMOĆ SPRINTEVA

Nekako je normalna stvar da ako želite jake i definirane trnušnjake, morat skinuti ponešto masnoće koja prekriva vaše trbušne mišiće. To ne znači da morate provesti sate i sate vježbajući u teretani ili pak izgladnjujući se. Rješenje je u biti poprilično jednostavno. Dodajte u vašu trening rutinu nekoliko sprinteva koje ćete odraditi u intervalima potrebnim za odmor. Sprintevi, uz primjenu i ostalih savjeta, zasigurno će potaknuti gubljenje masnoća sa vašeg trbuha.

Npr: Odredite dionicu od 200m koju ćete istrčazi maksimalnom brzinom, nakon čega slijedi aktivni odmor( hodanje, trčkaranje, istezanje, labavljenje….) od 2min. To je bila jedna serija i vježbu je potrebno ponoviti jos 5 puta.

2. POSTROŽITE REŽIM ISHRANE

Svima je već jasno da ukoliko želite gubiti masnoće potrebno je potrošiti više energije nego sto smo unjeli. E sada, to je manje više svima jasno, ali nisam baš siguran dali je svima jasno da bi pritom trebalo zadržati što je moguće više mišićne (nemasne) mase. Najjednostavniji način da to napravite (ne ulazeći u brojanje kalorija i slično) je da vaša prehrana sadržava visokokvalitetne namirnice, bogate proteinima, povrćem, voćem, „dobrim“ masnoćama i ostalom „zdravom“ hranom. Unosite proteine i masnoće u svakom obroku. Potrudite se da po obroku osigurate minimalno 10 grama esencijalnih aminokiselina. To ćete najlakše učiniti tako da jedete meso, ribu, jaja i sl. Unos ugljikohidrata isplanirajte prema genetskim faktorima, razini aktivnosti te postotku tjelesnih masnoća. Za gubitak masnoća, većinu ugljikohidrata pokušajte dobiti iz povrća i voća. Ako unosite jako malo ugljikohidrata (manje od 50 grama dnevno, na primjer), u prehranu uključite ugljikohidrate iz povrća bogatog škrobom (krumpir, slatki krumpir) ili kuhane žitarice svakih 5 do 7 dana.

3. DRASTIČNO SMANJENJE UNOSA KALORIJA

Drastično smanjenje unosa kalorija ukoliko želite izgubiti masnoće, je najgora moguća stvar koju možete učiniti. Na drastično smanjenje mislim na unos manji od 1500 kalorija dnevno (za većinu ljudi). Na taj način vaše tijelo će usporiti metabolizam kako bi smanjilo potrošnju spremljene energije, te će sagorijevati manje kalorija dnevno.

Smanjenje unosa kalorija isto tako podiže i razinu kortizola zato što je jedan od efekata kortizola otpuštanje spremljene energije u slučaju nedostatka kalorija. Kod povišene razine kortizola, vaše tijelo misli da mora spremiti više masnoća u predjelu trbuha, te će na taj način imati lako dostupan izvor energije u iščekivanju stresnih situacija.

4. TRBUŠNJACI SE RADE NA ODMORU

Svi vole govoriti kako se trbušni mišići rade u kuhinji. Tvrdnja je istinita, no prava tajna za isklesane trbušne mišiće je kontroliranje stresa.

Kontroliranje stresa je svakodnevna zadaća koja uključuje prehranu, spavanje, duboko disanje, određivanje prioriteta te optimističan pogled na život.

Hormoni stresa, poput kortizola, se ispuštaju svaki puta kada ste pod bilo kakvim oblikom mentalnog ili fizičkog stresa. Preskočite obrok – slijedi naglo povećanje razine kortizola. Problemi na poslu? Zapeli ste u prometu? Problemi u odnosu? Jedete previše nezdrave hrane? Sve navedeno dovodi do povećanja razine kortizola.

Vaše tijelo se prebacuje na režim u kojem sprema masnoće u područje trbuha u razdobljima povišenog kortizola. Potrebna je potpuna promjena načina života zbog čega je točnija tvrdnja da se trbušni mišići izgrađuju na odmoru više nego u kuhinji.

Ako ste jedna od onih osoba kojima je odmor jednako stresan kao i svakodnevica, ili ako ne pazite na prehranu, prestanete vježbati na odmoru – vaš plan kontroliranja stresa neće funkcionirati.

 

http://www.poliquingroup.com/Tips/tabid/130/EntryId/2249/Get-Killer-Abs-Five-True-Steps-to-A-Six-Pack.aspx

http://www.poliquingroup.com/Tips/tabid/130/EntryId/2298/Get-Better-Abs-Three-Strategies-for-Stronger-Leaner-Abs.aspx

http://www.building-body.com/devet-savjeta-za-nevjerojatne-trbusne-misice.html

Mag. Cin. Robert Blažević

Blog

Prehrana

Za najbolje rezultate pogledajte
pakete treninga